Leer is een prachtig en natuurlijk product. Het wordt grotendeels van bewerkt dierenhuid gemaakt en is een populaire materiaalkeuze voor meubels, kleding en accessoires. Bijvoorbeeld leren horlogebandjes, leren laptoptassen en leren eetkamerstoelen. Dit komt vooral door kwaliteiten zoals een organisch en authentiek uiterlijk, het makkelijke onderhoud en hoe lang het mooi blijft. Om te zorgen dat leer extra lang soepel en mooi blijft, zijn hier wat tips over hoe je ze het beste kunt onderhouden. Het is dan wel belangrijk om te kijken over welk soort leer het gaat.
Welke soorten leer
Er zijn een aantal verschillende types leer. We bekijken hier vooral de leersoorten die voor meubels worden gebruikt.
- Gedekverfd leer: In Nederland het meest populaire soort leer. Het is een glad leer dat is afgewerkt met een aantal lagen verf, en in de meeste gevallen daarna tot een vorm is geperst. Het voordeel is dat deze niet snel zal slijten of verkleuren, en dus lang goed blijft. Het is echter wel vrij bewerkt leer en het is dus een stuk minder soepel en ademt vrijwel niet. De verflagen kunnen bij weinig onderhoud gaan breken en scheuren, waardoor de stof wittig en vaal wordt.
- Aniline leer: Dit is heel puur leer. Hier zijn weinig tot geen bescherm-, lak of verflagen aan toegevoegd. Het verven van aniline leer gebeurt door een lang proces waarbij het leer de kleur volledig in zich neemt en dus volledig verkleurt, waarna je het er niet zomaar af kunt krabben. Omdat deze leer zo weinig bewerkt is behoud je het echte natuurlijke uiterlijk van leer, maar dat betekend ook dat het niet zo beschermd is als andere soorten. Het gaat dus sneller achteruit, zelfs als je het tijdig onderhoud.
- Nubuck leer: Dit is een vorm van aniline leer, maar met een belangrijke aanpassing. Het bovenste oppervlak van het leer wordt lichtjes maar grondig geschuurd waardoor de vezeltjes loskomen. Dit zorgt voor een fluweelzacht uiterlijk dat lekker zit en zacht oogt. Is wel het lastigste om te onderhouden.
Het onderhoud
De meeste leersoorten zijn relatief makkelijk te onderhouden met de juiste middelen, maar je moet het wel met enige regelmaat doen om de kwaliteit van de stof te behouden. Hierbij geld vooral dat voorkomen beter is dan genezen. Als het leer eenmaal beschadigd is, zal het vrijwel onmogelijk zijn om dit heelhuids te herstellen. Als je regelmatig onderhoud uitvoert, is de kans op beschadigingen aanzienlijk lager.
Bij het reinigen van leer moet je zorgen dat je de poriën van het materiaal opent en hier het reinigingsmiddel in te laten trekken. Dit doe je door met een cleaner te werken dat je met een microfiber doekje over het leer wrijft. Probeer leer nooit te schrobben of er hard op te drukken met een doek, in veel gevallen zorgt dit alleen voor extra schade.
Nadat je het leer hebt gereinigd breng je een beschermlaag aan, zodat deze langer in de gereinigde staat blijft. Dit doe je door het te bevochtigen met een leer-conditioner. Deze maakt het leer soepeler en over het algemeen een stuk mooier.