De afgelopen maanden hebben we van relatief zacht winterweer kunnen genieten. Naar verwachting zal die zachtheid de komende tijd omslaan. Een koudefront zal binnen zeer korte tijd ons land bereiken. Ook andere delen in Europa worden geteisterd door extreme weersomstandigheden. Wist je dat dit ook van invloed is op de energieprijzen in de winter? Hogere energieprijzen voor de leveranciers welteverstaan. Zij mogen de energieprijzen niet zomaar ophogen voor de consument. Die zullen dan ook, afgezien van de hogere stookkosten, van de stijgende energieprijzen geen hinder ervaren. Die stookkosten blijven uiteraard wel een hoge kostenpost, zeker bij een aanhoudende en lange winter. Heb jij de energievergelijker in 2019 al ingevuld? Zo zie je binnen één oogopslag of het overstappen van energiemaatschappij verstandig is als je de kosten wilt drukken.
Ben je benieuwd waardoor de stijgende energieprijzen in de winter ontstaan? Hoe dit er de komende weken uit gaat zien als de winter op ons land neerdaalt? Lees dan snel verder.
Vraag en aanbod
De energiemarkt is eigenlijk te vergelijken met iedere andere doorsnee winkel in Nederland. Als er veel vraag naar een product is en het aanbod beperkt blijft, biedt dit mogelijkheden voor de winkelmedewerker om de prijzen te laten stijgen. Zo is het ook op de energiemarkt. Nu de fossiele grondstoffen uitgeput raken en (grijze) energie steeds schaarser wordt, stijgen de prijzen al fors. Tijdens koude winterdagen stijgt de vraag naar gas. Mensen zetten massaal de verwarming aan en dat is goed te merken bij de energiecentrale. Door de toenemende vraag en het beperkte aanbod, stijgen de energieprijzen voor de energieleverancier. Zeker als er ook sprake is van een koude winter in andere landen binnen Europa. Vraag en aanbod is heel belangrijk voor de energieprijzen. Dat merk je, vooral in de winter.
Wat merk je als consument?
In eerste instantie zal de consument niets van het bovenstaande proces mee krijgen. Alhoewel gas tegen hogere kosten wordt ingekocht, zal dit niet direct zichtbaar zijn op de energierekening. Maar hoe komt de energieleverancier dan aan het benodigde geld? Het antwoord is simpel: op een later tijdstip zal dit vanzelf verrekend worden met de consument. Dit gebeurt overigens niet altijd. Bij zachte winters is er meestal geen sprake van extra hoge gasprijzen, ook als de wintermaanden maar enkele strenge weken heeft gekend zal dit niet direct verrekend worden. Dat risico is voor de energiemaatschappij in kwestie. Bij zeer lange en strenge winters hebben zij echter geen keus. Maar wat kan jij doen als consument om die kosten te drukken? Wij geven een aantal handige tips:
- Energie vergelijken in 2019: zit jij al bij de goedkoopste energieleverancier van dit moment? Dit kun je enkel met zekerheid zeggen door te vergelijken. Dankzij een slimme vergelijkingstool zie je binnen één oogopslag waar je het goedkoopste uit bent. Wel zo handig!
- Investeer in een paar dikke truien, vesten en plaids. Zet een paar extra kaarsen aan en geniet van de warmte en gezelligheid. Zo hoeft de verwarming niet direct een paar graden omhoog en bespaar je op de stookkosten!
- Lees meer over de fabels en feiten van energie besparen. Zo weet je precies waar je op kunt bezuinigen en welke bespaartips je beter achterwege kunt laten.