De beukenhaag is een blad houdende haag die niet hee prijzig is. In het Latijns word deze haag de Fagus Sylvatica. Doordat de beukenhaag een relatief goedkope haag is, zie je hem ook veel in de Nederlandse tuin voorkomen. Het is een haag die zomer en winter privacy in je tuin geeft. Dit omdat het een blad houdende struik is. In de winter behoud de bekenhaag zijn bladeren. Deze bladeren vallen pas in het voorjaar weer van de struik wanneer de nieuwe bladeren uitkomen. Ideaal om een haag mee te vormen. Je kunt een nog dichtere, en bredere haag vormen wanneer je een dubbele rij plant.
Je plant dan ongeveer negen struikjes per strekkende meter. De grote van de struikjes heeft invloed op het aantal qua meter. Hoe groter en dus breder de struikjes hoe minder je er per strekkende meter hoeft te planten. Het planten van een beukenhaag kan het beste tussen Oktober en Juni. Mits het niet vriest. Dan kun je namelijk geen gat graven voor de struikjes.
Je kunt de beukenhaag ook planten tussen juni en oktober
In de periode tussen juni en oktober worden de struiken in pot geleverd. Het advies is niet in deze periode omdat het aanslaan van de struiken meer risico heeft. Vooral in droge periodes en zonnige periodes waar het niet of nauwelijks regent is het ontzettend belangrijk dat de struikjes dagelijks van voldoende water worden voorzien. Anders zullen de struikjes verdrogen.
Advies snoeien beukenhaag
Het advies is om een beukenhaag maximaal twee keer per jaar te snoeien. De beste tijd om te snoeien is in April en dan eventueel nog een keer in September. Het is wel belangrijk om jaarlijks het snoeien bij te houden. Je zult door het bij houden met snoeien een mooie volle haag creëren. Zorg dat de onderkant van de haag niet kaal word. Deze zal dan altijd kaal blijven. Het is belangrijk voor een mooie volle struik dat de onderkant allemaal vertakkingen heeft.
De haagbeuk
De haagbeuk in het Latijns de Carpinus betulus, de ideale beuk voor een haag. Het is een haag die tegen een stootje kan. Hij verdraagt veel. De haagbeuk kan veel beter tegen wisselende waterstanden dan een beukenhaag. De beukenhaag heeft hier veel meer last van. De haagbeuk en de beukenhaag worden vaak met elkaar verward. Een groot verschil is dat de haagbeuk een stuk beter op kleigrond kan groeien dan de beukenhaag. De beukenhaag heeft dan veel meer moeite met aanslaan. De haagbeuk is een haag die zijn bladeren verliest hier tegen over behoud de beukenhaag zijn verdorde bladeren. Wat overeenkomt is dat beide struiken twee keer per jaar gesnoeid mogen worden. Minimaal één keer per jaar. Na het planten kun je al direct voor de eerste keer snoeien. Het is belangrijk dit bij te houden vooral de hoogte. Een haagbeuk kun je namelijk ook tegen komen als een boom van twintig meter hoog. Dit is dezelfde haag beuk die ooit als struik begon. Door te snoeien kun je zo een lagere haag behouden. De haagbeuk vind alle standplaatsen prima. Of het nu half schaduw, schaduw of zon is. De ovale bladeren van de haagbeuk zullen in de herfst van de struik vallen. Hierdoor zal hij in de winter minder privacy geven dan een beukenhaag.