Een paard houden aan huis. Het is voor veel paardenliefhebbers de ultieme droom. Wat is er nou mooier dan iedere dag je beste vriend tot jouw beschikking te hebben? Om ervoor te zorgen, samen uitjes te maken, oefenen voor wedstrijden, enzovoorts. Natuurlijk is niet iedereen in staat om deze droom te verwezenlijken. In een gewoon rijtjeshuis kan je niet simpelweg een paard in de tuin plaatsen. Wanneer je voldoende land hebt om het paard op te plaatsen, dan is het natuurlijk een ander verhaal. De meeste mensen die zelf paarden houden, hebben dan ook veel land tot hun beschikking. Voordat je bij ruitersport winkel Nedlandic.nl gaat kijken voor attributen om je paard thuis te trainen is het wel belangrijk om nog over enkele zaken na te denken.
Doe navraag bij de gemeente
Bij alle gemeentes ben je verplicht om een vergunning aan te vragen wanneer je een stal of paardenbak wilt aanleggen. Daarnaast moet er ook navraag worden gedaan of je überhaupt een paard aan huis mag houden. Dit is helaas niet in iedere gemeente toegestaan. Doe daarom voor de eerste aankopen eerst goed navraag bij de gemeente, zodat je niet achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.
Onthoud goed dat een paard best wel snel gekocht is, net als bijbehorende attributen zoals hooiruiven paarden om je paard van voldoende hooi te voorzien. Een vergunning aanvragen kan echter best wel wat tijd kosten en het is niet zeker dat deze wordt toegekend. Begin hier daarom eerst mee, zodat je over de nodige zekerheid beschikt voordat je grote uitgaven doet.
Koop minimaal twee paarden
Denk niet dat je met één paard klaar bent. Het wordt door iedere veearts geadviseerd om een paard nooit geheel alleen te laten staan. Paarden zijn echte gezelschapsdieren en gedijen niet goed alleen. Ze hebben een maatje nodig om zich aan op te trekken. Zonder maatje zullen ze – hoeveel aandacht je hem of haar ook schenkt – nooit volkomen gelukkig zijn. Gelukkig kan je dit zo duur maken als je zelf wilt. Je hoeft namelijk niet direct de beste paard van stal te kopen. Een Shetlander of een oud manegepaard is al genoeg. Zolang deze maar genoeg aandacht krijgt en jouw ruiterpaard van de nodige interactie kan voorzien.
Kosten in geval van ziekte
Ook paarden kunnen natuurlijk ziek worden. Daarnaast kunnen ze ook blessures krijgen, bijvoorbeeld wanneer ze een hindernis niet goed genomen hebben. In het ergste geval is het zelfs noodzakelijk om een dierenarts of veearts in te schakelen. Hou er wel rekening mee dat dit de nodige kosten met zich mee zal brengen. Een paard houden is al niet goedkoop, maar wanneer deze ziek wordt zal het kostenplaatje nog groter worden. Daarom is het belangrijk om van tevoren mogelijke scenario’s te bedenken en eventuele kosten uit te rekenen. Ben je in staat om deze kosten te dekken?
Wanneer je goed verzekerd wilt zijn van de juiste zorg voor je paard, kan je er ook voor kiezen om een dierenverzekering af te sluiten. In geval van ziekte worden de medische kosten dan vergoedt.