Ben jij dol op planten en wil je de prettige sfeer van planten verwerken in je keuken? Kies dan voor de botanische stijl. Deze stijl is simpel toe te passen en heeft een rustige en gezellige uitstraling. Door gebruik te maken van zachte kleuren, verschillende planten en leuke printjes zorg jij ervoor dat jouw keuken een exotisch tintje krijgt. Komt aardig in de buurt van een buitenkeuken… Toch? Met deze 4 tips stijl jij gemakkelijk zelf een botanische keuken!
De keuken
De basis van een botanische keuken ligt bij de keuze van de kleur van het keukenblok. Geschikte kleuren om te gebruiken zijn lichte en natuurlijke kleuren. Denk hierbij aan blauwtinten, groentinten en neutraal wit. Deze zachte en neutrale kleuren kun je vervolgens weer makkelijk combineren met de kleuren en/of printjes die je kiest voor de muren.
De botanische stijl is goed te combineren met de industriële stijl. Natuurlijke materialen passen goed bij beide interieurstijlen! Voorbeelden van geschikte materialen zijn hout, metaal, beton en leer. Verwerk deze materialen in je accessoires en meubels. Kies een stoere en robuuste kast waar je servies in kunt plaatsen, kies een tafel met een houten blad en metalen frame en kies stoelen met een leren bekleding. Zo krijgt jouw keuken een natuurlijke en stoere uitstraling. Wat betreft accessoires en handige hulpmiddelen kun je kiezen uit metalen keukenrekjes voor aan de muur en een houten snijplank. Wees creatief en pas je eigen smaak en ideeën toe!
Kleuren en printjes
Niet geheel onbelangrijk is het kiezen van een mooie kleur of het juiste behang voor aan de muur. Ook hiervoor geldt weer dat lichte en natuurlijke kleuren als blauw en groen het goed doen. Ook wit is erg geschikt. Wil je voor een wat speelsere en vrolijkere look gaan? Kies dan voor behang met een leuk printje voor op de muur! Hierbij kun je kiezen voor behang met een exotisch printje; met bladeren of bloemen. Is dit net iets te druk, maar wil je wel graag een botanische look aan je muur geven? Je kunt ook kiezen voor een neutrale muur waar je vervolgens leuke lijstjes ophangt met daarin posters en afbeeldingen van bloemen, planten of bladeren.
Planten
Het belangrijkste onderdeel van een botanische keuken… de planten! Een botanische keuken is niets wanneer er geen planten in zijn verwerkt. Planten zijn beschikbaar in vele soorten en maten. Verwerk ze op verschillende manieren in je keuken. Plaats hangplanten voor de ramen of aan het plafond. Plaats een kruidenrekje in de keuken waar je verschillende kruidenplanten inzet. Dit ziet er mooi en botanisch uit en tegelijkertijd heb je heerlijke verse kruiden die je zo kunt plukken wanneer je ze nodig hebt! Ook planten in grote en kleine potten verspreid door de keuken geven een gezellige en natuurlijke sfeer.
Raamdecoratie
Tenslotte is de lichtinval in een botanische keuken erg belangrijk. Je wilt sfeer kunnen creëren en zelf bepalen hoeveel licht er op een dag binnenvalt. Veel licht maakt dat je keuken een licht, natuurlijk en ruimtelijk uiterlijk krijgt. Maar op zijn tijd privacy en sfeer is ook niet erg. Jaloezieën zijn erg geschikt. Deze geven een strakke look en brengen sfeer in huis. Door de lamellen te kantelen kun je zelf de mate van privacy en lichtinval bepalen.
De keuken is een omgeving waar gemakkelijk vocht- en vuil in je raamdecoratie terecht komt. Daarom is het in de keuken belangrijk om te kiezen voor raamdecoratie dat vocht- en vuilbestendig is en dus makkelijk schoon te maken is. Aluminium jaloezieën zijn hier perfect voor! Je kunt ze eenvoudig met een vochtige doek schoonmaken, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de keuken. Aluminium jaloezieën zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren. Kijk voor prachtige aluminium jaloezieën en andere soorten raamdecoratie op www.ilumio.nl.