DuurzaamWonen

Fabels en feiten over energie besparen

energie besparen

Er gaan tegenwoordig zoveel spookverhalen de ronde over het besparen op gas, water en licht. Hieronder lees je alle fabels en feiten en lees je waarom het overstappen van energieleverancier jou heel veel geld kan schelen.

Fabel: apparaten verbruiken geen energie als ze uitgeschakeld zijn

Veel mensen schakelen apparaten alleen uit als ze deze niet meer gebruiken. Dit kan echter een reden zijn waarom je energierekening soms hoger uitvalt dan je verwacht had. Apparaten blijven namelijk energie vragen als ze niet helemaal uit het stopcontact zijn verwijderd. Zo laten ook veel mensen hun opladers in het stopcontact zitten. Wat zij niet weten is dat deze op langer termijn ware energieslurpers kunnen zijn. Zorg er altijd voor dat apparaten uit het stopcontact zijn gehaald en opladers na gebruik worden verwijderd. Je kan er ook voor kiezen om een stekkerblok met schakelaar te gebruiken.

 

Feit en fabel: je bespaart energie door lichtdimmers te gebruiken

 

Het is inderdaad zo dat er iets minder energie wordt verbruikt door het gebruik van lichtdimmers. Het is echter niet zo dat je net zoveel terugloop ziet in de energie als dat je dimmer zorgt voor besparing. Er zit een relatief groot verschil in, waardoor je uiteindelijk helemaal niet zoveel bespaart. Maak je veel gebruik van dimmers? Kies dan voor een lamp met minder watt.

 

Fabel: het huis opwarmen in de ochtend kost meer energie

Je kan veel geld besparen als je de verwarming voor de nacht enkele graden lager zet. In de nacht is een temperatuur van 15 graden meer dan voldoende. Toch aarzelen veel mensen om hun thermostaat zo laag te draaien. Het is een veelgehoord argument dat de thermostaat dan zoveel werk moet leveren om het huis in de ochtend weer op temperatuur te krijgen, dat dit nog meer energie kost. Dit is een fabel. Je kan hier dus met een gerust hart op bezuinigen.

 

Fabel: het is slecht om een apparaat voor korte tijd uit te zetten

Het is zeker niet slecht voor een apparaat om voor een korte tijd uitgezet te worden. Deze slijt hier echt niet sneller door en je voorkomt ook nog eens sluipverbruik. Zorg dat je altijd alle stekkers uit het stopcontact haalt en zet apparaten altijd helemaal uit als je ze niet gebruikt.

 

Fabel: zuinige lampen zijn veel duurder

De aanschafkosten van zuinige lampen liggen vaak een stuk hoger. Dit houdt toch veel mensen tegen om ze te kopen. Als we echter kijken naar het verbruik en de levensduur is een zuinige lamp veel goedkoper. Daarnaast bespaar je ook nog eens zoveel energie dat je de aanschafkosten binnen enkele jaren weer terug kan verdienen. Met zuinige lampen draag je zorg voor het milieu en denk je aan je portemonnee. Een win-win situatie dus!

 

Feit: een koelkast met A-label is niet zuinig

 

Vroeger zagen we dat een A-label altijd stond voor ‘erg zuinig’. Als je echt voor zuinig wilt gaan, kies je voor een koelkast met A+++ label. Deze is 2 keer zo zuinig als een koelkast met een A+ label.

 

Geef een reactie