Bij het ontwerpen van een sfeervolle en luxe badkamer is het natuurlijk ook belangrijk om naar de verlichting te kijken. Iedereen weet dat de verlichting het badkamerinterieur kan maken of breken. Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je badkamerverlichting koopt? Welke verlichting is het meest geschikt? En hoe kun je het optimale lichtplan samenstellen? Hieronder geven wij 3x inspiratie en ideeën voor de juiste badkamerverlichting. Zo ontwerp jij de perfecte badkamer!
1. Maak gebruik van verschillende lichttypes
Veel mensen maken de fout om slechts één lichttype in een ruimte te verwerken. Meestal kiezen ze voor algemene verlichting, omdat deze nu eenmaal de meest praktische rol vervult. Bedenk echter wel dat verlichting nog veel meer functies kan vervullen. Juist door verschillende lichttypes zoals accentverlichting en sfeerverlichting met elkaar te combineren, creëer jij een sfeervolle en functionele badkamer die in elke situatie optimaal licht kan geven.
Algemene verlichting
Algemene verlichting is altijd aangesloten op de hoofschakelaar en geeft functioneel licht aan de ruimte. Het doel van deze lichtbron is het geheel verlichten van de badkamer. Inbouwspots voor in de badkamer worden hier vaak voor gebruikt. Let wel op dat je specifiek naar spots in de badkamer zoekt. Je kunt niet zomaar iedere lichtbron in de badkamer bevestigen in verband met luchtvochtigheid en spatgevaar.
Accentverlichting
Accentverlichting wordt gebruikt om meer licht op specifieke plaatsen in de badkamer aan te brengen. Dit zijn vaak meubelstukken die extra aandacht verdienen, maar je kunt hierbij ook denken aan de spots die je achter de spiegel hangt. Accentverlichting mag nooit te fel zijn, kies daarom bij voorkeur voor een lichtsterkte tussen de 300 en maximaal 500 lux.
Sfeerverlichting
De badkamer is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Dit is de plek waar we tot rust komen. Even een momentje voor onszelf pakken. Of misschien wel een ultiem welness momentje creëren Daarbij hoort natuurlijk wel de juiste stemming. Deze kun je eenvoudig realiseren met de juiste sfeerverlichting. Maak gebruik van dimbare inbouwspots, kleurrijke LED verlichting of ouderwetse kaarsjes. Sfeerverlichting aan en genieten maar!
2. Maak een plattegrond en stel een lichtplan samen
Nu je meer over de verschillende lichttypes te weten bent gekomen is het hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken. Begin met het maken van een plattegrond van de badkamer. Teken duidelijk in waar de badkamermeubels en het sanitair geplaatst worden en houd ook rekening met de lichtpunten. Vervolgens kun je de verschillende lichttypes intekenen. Door de juiste combinatie tussen sfeer-, accent- en algemene verlichting te maken, geniet je op ieder moment van de juiste verlichting.
Kan je wel wat extra hulp gebruiken? Vraag dan om advies in de winkel of webshop waar je de lampen koopt. Als je hier om vraagt kunnen zij vaak een lichtplan voor je samenstellen of je in contact brengen met een lichtadviseur.
3. Welke armaturen zijn geschikt voor in de badkamer?
Kan iedere lamp in de badkamer geplaatst worden? Dat is een veelgestelde vraag. Het antwoord is echter nee. Er zijn heel veel zaken waar je rekening mee dient te houden. Veel armaturen zijn namelijk niet bestand tegen spatgevaar, onderdompeling of een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kan de lamp zeer snel stukgaan of kan er zelfs kortsluiting ontstaan. Daardoor is het belangrijk om op de IP-waarde van de lamp te letten, deze vertelt je in hoeverre de lamp tegen vocht bestand is. Hierbij geldt: hoe hoger de IP-waarde, hoe beter deze bescherming biedt. Kies daarom altijd voor lampen die specifiek voor de badkamer zijn ontwikkeld.
Let wel op dat niet iedere zone van de badkamer om een even hoge IP-waarde vraagt. Zo zal de algemene verlichting prima met een wat lagere IP-waarde kunnen doen, omdat deze niet in direct contact met water staat. Dit terwijl je bij de douchewand of naast het bad juist weer lampen met en hoge IP-waarde nodig hebt. Kom je er niet uit? Vraag dan om advies in de winkel of webshop. Zo weet je zeker dat je de juiste lamp koopt.