Je moet er waarschijnlijk nog niet aan denken, maar ooit komt er een tijd dat je waarschijnlijk niet meer thuis kunt blijven wonen. Lichamelijke klachten door ouderdom of een ziekte maken het langzaamaan steeds lastiger om nog in alle vrijheid door je eigen huis te bewegen. Ondanks deze beperkende klachten willen bijna alle mensen graag lekker thuis blijven wonen. Gewoon, omdat het daar vertrouwd is, met de mensen en spullen om je heen die je gelukkig maken. Een verhuizing naar een andere woning of zelfs zorginstelling is meestal niet iets waar je op zit te wachten. Om een verhuizing te voorkomen is het een goed idee om je huis op tijd aan te passen. Welke subtiele woningaanpassingen kun je nu alvast doen om je huis in de toekomst net zoals nu te kunnen blijven gebruiken?
Ouderdom begint meestal met kleine gebreken: je gewrichten worden minder soepel dan voorheen en eenvoudige handelingen zoals bukken en reiken worden steeds lastiger. Even iets uit een keukenkastje pakken of zelfs gewoon de post van de grond oprapen is dan al lastig en vermoeiend. Je krijgt sneller pijn in je heupen en knieën en zelfs traplopen kan op een gegeven moment problematisch worden. Ook krijgen veel mensen last van duizeligheidsklachten of moeite met de coördinatie, waardoor het risico op vallen toeneemt. Omdat de botdichtheid op hogere leeftijd afneemt, breek je helaas ook sneller een arm, been of zelfs heup. Al met al kan dat grote gevolgen hebben. Daarom zijn veel aanpassingen er in eerste instantie op gericht om te voorkomen dat je valt en voldoende houvast hebt.
10 tips voor subtiele aanpassingen voor meer wooncomfort om langer thuis blijven te wonen
Veel woningaanpassingen kunnen heel subtiel worden aangebracht. Iemand die je huis bezoekt, zal niet eens in de gaten hebben dat jij eigenlijk al helemaal klaar bent voor de toekomst. Welke aanpassingen kun je zoal doen:
- Laat een antislipvloer plaatsen in je natte ruimtes, zoals de badkamer en het toilet.
- Een inloopdouche zonder drempels voorkomt vallen en staat bovendien erg modern, zeker in combinatie met een mooie glasplaat!
- Monteer een opvangbakje voor de post, direct achter je brievenbus. Zo hoef je niet meer te bukken om de post op te rapen.
- Met wifi-lampen bedien je alle verlichting in huis met een druk op de knop vanaf je tablet of smartphone.
- Een inductiekookplaat in de keuken is heel veilig en zorgt ervoor dat verbranden voorkomen wordt. Bovendien schakelt een inductiekookplaat zich na lange inactiviteit automatisch uit.
- Vervang plankjes in kasten door lades. Zo hoef je niet meer te reiken.
- Verwijder de bovenkastjes in de keuken.
- Monteer licht bedienbare mengkranen met één greep.
- Neem zoveel mogelijk drempels in huis weg om struikelen te voorkomen.
- Plaats meer en betere verlichting, zodat je ’s nachts goed ziet waar je loopt.
Maak gebruik van slimme technologie
Daarnaast kan het gemak in huis vergroot worden door slimme technologische oplossingen die niet zouden misstaan in het huis van de toekomst. Wat dacht je van je gordijnen met een afstandsbediening openen of sluiten? Zelfs de voordeur kan gewoon via je tablet openen en je ziet meteen wie er voor de deur staat. Op deze manier wordt het aanpassen van je woning alvast erg leuk! Ook is het mogelijk om een doktersconsult op afstand te regelen, of laat simpelweg je boodschappen thuisbezorgen. Het kan tegenwoordig allemaal. Met zogenaamde domotica wordt je woning slimmer en anticipeert het automatisch op jouw gedrag. De zelflerende thermostaat is hier een goed voorbeeld van. Wat misschien ook handig is: monteer sensoren die bij detectie van beweging automatisch het licht inschakelen.
Grote aanpassingen
Meestal kom je met de subtiele woningaanpassingen hierboven al een heel eind. Toch ontkom je er bijna niet aan om na deze fase het een en ander te verbouwen. Wandbeugels en handgrepen zijn natuurlijk snel gemonteerd, maar het is vooral de trap die voor veel mensen problemen oplevert. Als je die immers niet meer opkomt, dan kun je je badkamer en bed niet meer bereiken. Een traplift kopen zorgt ervoor dat je huis dan weer helemaal toegankelijk blijft. De verbouwing valt trouwens mee, want een traplift wordt op je trap gemonteerd. Er hoeft niet eens in de muur geboord te worden. Een traplift laten plaatsen is geen subtiele oplossing, maar zorgt er wel voor dat je bij goede geestelijke gezondheid vrijwel voor altijd thuis kunt blijven wonen. Denk je dat een traplift heel duur is? Tegenwoordig niet meer, want een tweedehands traplift is tot wel de helft voordeliger dan een nieuwe. Ook kun je altijd nog een traplift huren.