Nederland en bloembollen, het is een fenomeen waar we bekend om staan. Niet voor niets worden juist wij jaarlijks bedankt voor de bloemen door de paus. Met bloembollen kan je de prachtigste kleuren in je tuin creëren. Tijd dus om je groene vingers aan het werk te zetten!
Bloembollen in de tuin
Een mooie tuin is een lust voor het oog en heerlijk om in te vertoeven. En het leuke is dat je in de tuin het effect ziet van jouw activiteiten. Bloemen in volle bloei, glooiende struiken en heerlijke geuren die voorbij drijven. Een dankbare activiteit dus. Met bloembollen kun je zelf kiezen wat je wilt. Wil je voornamelijk één kleur terug laten komen? Of toch liever een regenboog aan kleuren in je tuin? De keuze is groot en je doet er dan ook goed aan om je van tevoren te oriënteren wat je wil. De bekendste bloemen in Nederland zijn de tulp, de hyacint en de narcis, maar er zijn natuurlijk veel meer keuzes.
Wanneer plant je welke bloembollen?
Bloembollen zijn onder te verdelen in voorjaarsbloeiende bollen, zomerbloeiende bollen en bollen die in het najaar bloeien. Maar wanneer moet je nou welke bloembollen planten? Een kort overzicht:
Voorjaarsbloeiers planten
Zoals de naam al aangeeft, zijn dit de bloemen die in het voorjaar tot bloei komen. Voorbeelden hiervan zijn de krokus, hyacint, narcis en het sneeuwklokje. De bloembollen voor deze voorjaarsbloeiers dienen in het vroege najaar tot in de winter (uiterlijk tot december). Belangrijk is dat je de bloembollen plant voordat de vorst arriveert. Ook omdat je anders simpelweg de grond niet meer inkomt met je schop.
Zomerbloeiers planten
Bloemen die in de zomer tot leven komen zijn onder andere de tulp en de canna. De zomerbloeiers hiervoor kun je het beste planten in de periode van eind februari tot eind april. Pas wel op voor periodes met vorst, hier kunnen deze bolgewassen vaak slecht tegen. Gladiolen en lelies kan je in maart planten, deze zijn nog redelijk bestand tegen de vorst. Ga je aan de slag met dahlia’s of knolbegonia’s? Plant deze dan pas eind april of begin mei als de kans op vorst voorbij is.
Najaarsbloeiers planten
De najaarsbloeiers zorgen ervoor dat je ook in het najaar nog kunt genieten van kleur in je tuin. Bekende bolgewassen voor het najaar zijn de colchicum en de laatbloeiende krokus. De najaarsbloeiers plant je net als de zomerbloeiers in het voorjaar, met als verschil dat deze pas in het najaar tot bloei komen.
Tips voor bloembollen planten
Enkele tips als je aan de slag gaat met bloembollen:
- Zet bloembollen in groepen bij elkaar. Zo krijg je een prachtig kleurenpalet in je tuin die ook nog eens in de kijker springt.
- Plant bloembollen twee keer zo diep als ze groot zijn, maar wel op minimaal vijf centimeter diepte. Het is verstandig om per plant te kijken of er specifieke dingen zijn waar je op moet letten.
- Hou rekening met het effect van vorst op bloempotten. Door de kou zet de grond in de bloempot uit en heb je kans dat je pot van steen of terracotta breekt. Dit kan je voorkomen door bloembollen eerst in plastic potten te zetten en ze mét de plastic pot in de stenen bloempot te zetten. Hiermee creëer je een isolerend effect waardoor de kans aanzienlijk kleiner is dat je stenen bloempot het begeeft.
- Plant groot groeiende bloembollen in een oneven aantal. Hiermee creëer je een natuurlijker effect.
- Markeer plaatsen waar bloembollen geplant zijn. Door deze plekken te markeren, met bijvoorbeeld een stokje, voorkom je dat je eerder geplante bloembollen opgraaft.
- Plant lekker ruikende bloembollen in de buurt van je deur. De lekkere geuren zullen een aangenaam welkom zijn.
Duik je tuin in met deze tips en zet de eerste stap naar jouw eigen prachtige tuin!